Владиковата къща в Широка лъка

Владиковата къща в Широка лъка се намира срещу църквата „Св. Богородица“, но от другата страна на реката. Счита се за част от живописната Поповска махала в селото. Местните започват да наричат така този дом, в който през 1878 г е роден Стоян Попгеоргиев Шоков, известен като Екзарх Стефан след 1922 г, когато встъпва на Софийски митрополитски престол. Предната част на къщата, до улицата, е изградена през 1829 г.

През 1868 г зад нея е издигната нова жилищна сграда, свързана с първата част с вътрешна връзка. Като конструкция и архитектура къщата отговаря на местната строителна школа от първата половина и средата на ХІХ в. На първия приземен етаж са били помещения за занаятчийска и търговска дейност, на втория и третия – жилищните части. На фасадата е поставена паметна плоча.

Владиковата къща е архитектурно-строителна недвижима културна ценност с национално значение от 1973 г.

Източник: opoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!