Бургаският 24-ти Черноморски пехотен полк

Легендарният 24-ти Черноморски пехотен полк има богата история. Той успешно участва във всички войни за национално обединение след Освобождението, както и в последната – Втората световна война, от чийто край тази година светът отбелязва 70-годишнината.

Във втората фаза на заключителния етап на Втората световна война военното формирование е включено в състава на 3-та балканска дивизия. В него е формирана и гвардейска дружина. Военнослужещите, зачислени в него, заемат левия фланг при успешно проведената Дравска операция и десния – при Мурската операция. Те достигат до пределите на Алпите.

През 1941 г. полкът е разположен на югоизточната граница на България. Завръща се в Бургас на 9 септември 1944 г.
Командир на 24-ти Черноморски пехотен полк от 1 октомври 1944 г. до януари 1945 г. е полковник Борис Величков; след тази дата командването се поема от полковник Петър Димитров.

По време на Мурската операция 3-ти корпус настъпва по линията на Велики Ког – Ястребци – Хум, 4-ти корпус се заема с отбраната на северния бряг на река Драва и осигурява левия фланг и тила на 1-ва армия, чиято задача е да форсира река Драва и да овладее с. Долни Михоляц. Това става на 6 април 1945 г.

loading...

След полунощ на 11 април през реката е прехвърлена 2-ра дружина от 24-ти пехотен полк, която да осигури предмостие на южния бряг на реката. След като се прехвърля и целият полк, на 14 април село Св. Дурад е завзето и след продължителното настъпление е овладяно и с. Долни Михоляц, а на 15 април и с. Вилево. Тук, в това населено място, пада убит от вражески куршум и смелият разузнавач и лекокартечар редник Никола Янев, награден с 4 ордена „За храброст“.

Полкът е сменен от 29-и пехотен полк, който с устремно настъпление овладява с. Мославина, продължава настъплението си и с успешните атаки на гвардейците от 24-та и 29-а гвардейски роти преодолява канала Новодравски и на 21 април достига Чалджаница.
Героичните роти на 13-и пехотен полк започват настъпление по фронта за овладяването на редица селища. С тези смели атаки нашите полкове подпомагат югославските народоосвободителни войски за изтласкване на немските пълчища от добре укрепените отбранителни позиции.

В боевете войници и офицери проявяват небивал героизъм. За съжаление, много от тях не се завръщат по родните си краища и завинаги оставят костите си в чуждите земи.
Седемдесет години след войната за нея са написани хиляди тонове литература – и художествена, и документална, изобилстваща от спомени и илюстрирана с автентични снимки; направени са и множество филми и т.н. И все още човечеството като че ли не може да се убеди, че проблемите не се решават с войни. Че войната е инструмент в ръцете на военнолюбци и завоеватели, на неразумни политици и управляващи.

Автор: Ганчо Ганчев

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!