Братята Бъкстон за България и българите

Когато България е поставена на колене от съседите си в разгара на Втората балканска война, известна у нас като Междусъюзническа война, единствено Ноел Бъкстон издига глас в английския парламент в защита на нейната потъваща справедлива кауза.
Братята Ноел и Чарлз Бъкстон са английски обществени и политически
дейци, лейбъристи, дългогодишни депутати в Парламента. След Илинденско-Преображенското въстание създават Балкански комитет в Лондон, който изпраща помощи на пострадалото население и дава гласност за турските зверства в Македония. Прекарали доста време на Балканския полуостров, двамата британци винаги са твърдели, че славянското население в Македония е българско.

Първото посещение на Ноел Бъкстон в България е още през 1899 г. След края на Балканската война братята правят опити да предотвратят раздора между съюзниците. През октомври 1914 г., като съмишленици на Балканския съюз, те са обект на покушение от турски агент, при което са ранени и прекарват около месец в болница в Букурещ. Това време използват за записване на и без това планираните бележки за България и българите.

Ръкописът на тези бележки е преведен от Стоян Ватралски и е издаден през 1914 г. от Придворната печатница в София като брошура, която я има и в Славянския отдел на Британската библиотека в Лондон.

Българските архиви съхраняват множество документални материали, които засягат свързаната с България дейност на братя Бъкстон – най-вече техни кореспонденции, както и докладни и рапорти на български дипломатически представители и видни личности от тази епоха, мемоари на Балканския комитет и други документи, които пряко или косвено отразяват дейността на двамата британци.

loading...

Интерес представлява кореспонденцията на Ноел Бъкстон с видни български политически личности от началото на XX век, пазена в Народната библиотека „Кирил и Методи“. Любопитни са писмата му, разменени с дългогодишния български пълномощен министър в Лондон Димитър Станчов, в които се разглеждат настроенията в България в очакване решенията на мирната конференция в Париж 1919 г. и надеждите, които българите възлагат на английското обществено мнение.

Много важни исторически свидетелства са резолюциите на манифестите на Балканския комитет от 1912 и 1913 г. срещу произволите на младотурците и стремежите им да ислямизират християните в Европейска Турция.
В памет на братя Бъкстон с решение на софийската община от 7 юни 1923 г. в столицата е кръстен голям булевард. Преди това – на 22 февруари 1921 г. Българската легация в Лондон предлага по случай юбилея на Иван Вазов да се наградят с ордени 27 английски приятели на България. Между тях са бившите депутати Ноел и Чарлз Бъкстон.

Автор: Никола Филипов

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!