Балабановата къща на хаджи Панайот Лампша в Пловдив

Балабановата къща, позната също като Къщата на хаджи Панайот Лампша, е музейна къща в Пловдив, на територията на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“.

Балабановата къща е една от емблемите на Стария Пловдив. Историята ѝ започва в началото на ХIХ век с богатия пловдивски търговец, член на  кафтанджийския еснаф, хаджи Панайот Лампша.

Намира се между улиците „4 януари“, „Д-р Стоилов“ и „Антраник“. Днес къщата се използва като музей, културен център за изложби, театрални постановки и концерти.

Балабановата къща е построена в началото на XIX век от хаджи Панайот Лампша – българин, родом от Пловдив, богат търговец и лихвар, член на кафтанджийския еснаф. Според Любен Каравелов хаджи Панайот е сред най-именитите пловдивски търговци от средата на XIX век.

В началото на XX век неин собственик е търговецът Лука Балабанов, а от фамилното му име идва името на къщата.

loading...

Балабановата къща е съборена до основи през 1930-те години. През 1971 г. е проектирано пълното възстановяване на къщата, на същото място, където е съществувала до събарянето ѝ. Проектирането е изпълнено въз основа на книга „Пловдивската къща“ на арх. Христо Пеев.

Сградата е със застроена площ от 546 m², обхваща обем от 4723 куб.м. Балабановата къща е възрожденска сграда със симетричен план на втория етаж. Построена е по подобие на къщи от крайбрежието на Босфора в околностите на Цариград.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.