Баевият мост – спомен за Възрожденско Габрово

За Възрожденско Габрово напомнят няколко паметника на културата, един от тях е Баевият мост, който се намира в центъра на града.

През 1855 г. майстор Минчо Стоянов в чест на участието на габровци в Априлското въстание изгражда Баевия мост. Името на моста идва от съществувалата някога в близост воденица, една от многото по това време по течението на река Янтра. Мостът е изграден от дялан камък и е обявен за паметник на културата.

Това е един от малкото останали каменни мостове в градска обстановка. На най-високата част на моста има надпис, според който той е съграден с подкрепата на султан Абдул Меджид. Интерес представляват скулптурните композиции „Априлци“, „Наука“, и фигурата “ Раненият въстаник“.

С течение на времето мостът остарявал и станал тесен за града. Баевият мост бил нарочен за събаряне. Но известните със своята пестеливост и пресметливост габровци не разрешили, мостът е реставриран през 1968 г. и започнал да се ползва само от пешеходци. Но за да поеме автомобилния трафик се наложило почти долепен до стария Баев мост да бъде построен нов.

Така е възникнал двойният Баев мост, който бил натоварен и с двойна духовна задача. От една страна припомня за участието на габровци в Априлското въстание, а от друга приноса им за новобългарското образование с откриването на Априловското школо през 1835г.

loading...

Старият и новият Баев мост навяват размисли за връзката между миналото и настоящето. Връзка, която никога не трябва да се прекъсва. Не може да има бъдеще ако няма минало. Минало, което трябва да познаваме, да се поучим от грешките и да се гордеем че сме българи, макар и в момента да сме свели глава.

Източник:guide359.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!