Тракийският Бог конник – главният Бог на траките

Едни от първите паметници, открити в зората на българската археология, са неголемите каменни плочи с релефно изображение на конник, датирани от I-II в.

Конникът е представен по време на лов, следван от прислужник, куче или лъв. Преследваното животно най-често е глиган. Има и изображения, в които конникът поднася дарове през олтар, обслужван от забулена жена и пазен от змия, която се вие по клонато дърво. Понякога на плочите се връща от лов с убит дивеч в ръце. Тези сюжети се срещат в многобройни варианти.

Учените днес са единодушни, че конникът е най-популярното тракийско божество, наречено Херос. Плочките били поставяни в светилищата на Херос по време на специален обред. Много често върху тях имало посветителски надпис,. в който поклонник моли божеството за закрила и подкрепа.

Тракийският конник бил почитан като бог на лова, на плодородието, на живота и смъртта, като божество, което чува и вижда всичко. Затова го изобразявали с по две или три лица. Као проява на религиозен синкретизъм (сливане в едно) на различни божества, Херос често приема образа на Аполон, Асклепий, Дионис, Зевс, Арес, Митра и Силван (римско божество на горите и природата). През 4 в. с въвеждането на християнството се слага край на официалното почитане на Тракийския конник, но неговият култ е послужил като основа за образа на Свети Георги.

loading...

Голямо светилище на тракийския Бог конник се намира край укрепения римски лагер и крайпътната станция Состра в Троянския Балкан.Светилището е разположено на 2 км източно от крепостните стени на Состра. То се състои от храмова постройка и от прилежащи сгради на площ от 300 кв. м. То е важен елемент от цялостния комплекс Состра, разположен на военния римски път, свързващ Дунава при с. Гиген (ант. Улпия Ескус) с Пловдив (ант. Филипополис).

Светилището е построено при управлението на император Антони Пий в средата на II век и е просъществувало до края на IV век, когато привърженици на християнската религия го разрушават окончателно.

В близост до обекта археолозите откриват основите на широка 8 метра дървена конструкция на мост над река Осъм, свързващ укрепения лагер (кастел-крепост) с района на светилището.

Любопитно: Досега са намерени около 2000 оброчни плочки и над 100 бронзови статуетки с изображението на Херос. Макар и по-рядко, това божество е наричано „теос“ („деос“), което означава бог. Траките изграждали светилища на Херос почти във всяко селище.

Източник: nasamnatam.cominews.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментариНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!