Уникални икони пази храм в Странджа

Църквата “ Свети Илия“ в село Индже войвода притежава някои от единствените за България изображения на светци..

Храмът в почти обезлюденото селце има над 130-годишна история. Построен на мястото на стара църква той и и до днес продължава да пази традициите и вярата на малкото останали предимно възрастни хора. Именно в него се съхраняват и пазят две уникални икони.Едната на света Анна ,за която местните хора разказват,че слагайки ръката си върху нея…. са усетили топлина.

Другата пък е на Свети Христофор.Тя е единствена в България като такава под формата на стенопис съществува само в Роженския манастир.На нея светецът е изобразен с глава на дявол,наподобяващ овен..Легендата разказва ,че Христофор е бил много красив и не можел да се отърве от задирянията на жените.Мечтата му обаче била да стане монах и затова помолил Бог да му даде възможно най-грозния образ.

Заедно с двете уникални икони в храма има още близо 200. Голяма част от тях дарени както от местни хора, така и от гости на селото .Жената обаче, занимаваща се вече близо 10 години с църквата се обръща към младите , които все пак идват макар и рядко тук по- често да влизат в храма и да запазят живи традициите и вярата, помагащи ни да оцеляваме като нация. Селото почита празника на свети Илия на 20.07.,освен в църквата край едноименния параклис в красива местност. То е и едно от трите села в Странджа , пазещо малко познатия обичай Черкуване,който се провежда всеки първи понеделник на месец октомври.

loading...

Източник: strandjanews.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!