На днешния ден е родена актрисата Мария Сапунджиева!

Честит рожден ден пожелаваме днес на актрисата Мария Сапунджиева!

Мария Сапунджиева е българска актриса. Родена е във Варна на 6 юни 1969 г. През 1992 г. завършва НАТФИЗ в класа на професор Атанас Илков.

Работила е в Първи частен театър „Ла Страда“, в Малък градски театър „Зад канала“. Има множество театрални роли, сред които в пиесите „Урбулешка трагедия“ от Душан Ковачевич, „Голямата магия“ от Едуардо де Филипо, „Таня, Таня“ от Оля Мухина, „Разбойници“ от Фридрих Шилер, „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир.

През 2000 г. Мария Сапунджиева постъпва в трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където по-главните ѝ роли са в постановките „Декамерон или Кръв и страст по Бокачо“ на Александър Морфов, „Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо, „Дядо Коледа е боклук“ и „Омайна нощ“ от Жозиан Баласко, „Жените на Джейк“ от Нийл Саймън, „Месец на село“ от Иван Тургенев, „Да си вземеш жена от село“ от Уилям Уичърли, „Домът на Бернарда Алба“ от Федерико Гарсия Лорка, „Юн Габриел Боркман“ от Хенрик Ибсен, „Иванов“ от Антон Чехов. Играе на сцената на Театър 199. Изпълнява главната роля в спектакъла „Вечерен акт“ по Чехов, реж. Съни Сънински.

От 2008 г. се занимава и с преподавателска дейност – като художествен ръководител в младежките школи на Актьорски школи МОНТФИЗ.


Популярна е и от участието си в комедийното телевизионно шоу „Клуб НЛО“. През 2010 г. се включва в популярната комедийна поредица „Пълна лудница“ в ролята на Мама Божка – майката-орлица на бездарния, но самовлюбен футболист Жоро Бекъма.

През 1997 г. Сапунджиева получава наградата на Съюза на артистите в България за ролята си в „Таня, Таня“.

Пред 2001 г. „Аскеер“ за поддържаща женска роля в „Декамерон или Кръв и страст по Бокачо“.

През 2010 г. печели наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за главна женска роля“: в представлението „Моли Суини“ от Брайън Фриъл и режисьор Борислав Чакринов, ДТ „Стефан Киров” – Сливен.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!