Луковитското съкровище

Луковитското съкровище е тракийско сребърно съкровище, датирано към втората част на IV век пр.Хр.

Открито е случайно през 1953 година край Луковит. Състои се от две групи предмети:

пластинки, апликации за конско снаряжение и съдове (9 съда от които 5 фиали, 3 кани и една купа)

Предметите са изработени от сребро като на места някои от тях са позлатени с цел подсилване на художествените образи и за подчертаване на украсата. Фиалите и купата са богато украсени с орнаменти изобразяващи растителни форми, човешки глави и други художествени елементи.

По пластинките апликации често се срещат изображения на животни: лъв, грифон, куче, елен и др. Срещат се и изображения на конници, които са много характерни за тракийското изкуство.

loading...

На две пластинки от Луковитското съкровище е изобразен лъв нападащ елен паднал на колене под тежестта на хищника. В трета пластинка двама конници преследват лъвове, които вече застигнати падат под копитата на конете.

Тези сцени в тракийското изкуство имат и определен социален смисъл. Те са свързвани с възвеличаване на царската власт. Владетелите и техните дружини разпространявали с всички възможни средства легендите за необикновения си божествен произход и дори с украсата на конската сбруя карали обикновените поданици да вярват в това и да им се подчиняват.

Една от най-големите и най-пищно украсени фиали от Луковитското съкровище е, за съжаление, в много лошо състояние – по-голямата част от шийката липсва. Но дъното показва колко богат е бил декоративният замисъл на майстора.

Три концетрични ивици от езичест орнамент отделят основните конструктивни части една от друга. Декорацията е съставена от редуващи се изпъкнали “бадеми” (или “яйца”) и палмети, съединени една с друга чрез волути.

Върху дъното са разположени по шест елемента, а върху тялото – два пъти повече. Устието завършва с подгънат надолу бордюр, украсен с позлатени перли и овули. Шията е отделена от тялото с вдлъбната позлатена ивица.

По същия начин е обрамчено умбото на дъното на чашата. Върху шийката са гравирани два скачени с върховете си равнобедрени триъгълника. Този орнамент има много стара история – среща се върху съдовете от желязната епоха.

Източник: bulsakrovishta.alle.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!