Хан Винех от рода Вокил

„ВИНЕХ 7 години. Родът му Укил. А неговата година шегор алем.“

Хан Винех се споменава в ”Именника на българските ханове” с твърдението, че е управлявал 7 години и че родът му е Укил, т. е. Вокил. Винех идва на власт след неуспешната война на предишния владетел Кормисош (753-756) с Византия през 756 г. при похода на Константин V Копроним (741-775).

Византийският император не се задоволява с победата си над Кормисош в Източна Тракия и на следващата 757 г. той организира поход срещу България от две страни – с 500 кораба по Черно море и Дунав, и със сухопътна армия през Тракия. Армията от корабите навлиза в Северна България, опожарява селищата и ”взела немалко пленници”. Другата армия в Тракия, водена от Константин V Копроним, стигна до крепостта Маркели (край Карнобат), където се завързва сражение, спечелено от ромеите.

Хан Винех поисква преговори за мир, като изпраща, според Теофан Изповедник, „за заложници от собствените си деца”. България губи териториите в Тракия и годишния данък от 716 г. Така всички придобивки от времето на хан Тервел са ликвидирани. Войната от 756-757 г. слага край на мирния период и поставя началото на продължителни войни с Византия.

Преди да предприеме следващия си поход към България, императорът подчинява ”Славиниите в Македония”, тъй като вижда естествената им връзка с българската държава. Хан Винех не предприема нищо, за да защити славяните, както правели в миналото Аспарух и Тервел.

loading...

Веднага след тези събития през 759 г. Константин V предприема третия си поход срещу българите, като навлиза с клисурата Веригава в Стара планина (вероятно Рижкия проход). Сега хан Винех се оказва стратегически в по-изгодни позиции и напада ромейската армия в теснините, като й нанася съкрушително поражение. Византийският хронист Теофан споменава имената на десетки знатни аристократи, намерили смъртта си в планината или пленени от българите – командирът на тракийската армия, логотетът на Дрома и министри. Императорът е принуден да се завърне безславно, а българите вземат голяма плячка в оръжие и скъпоценности.

Хан Винех обаче не продължава войната в Тракия, за да отвоюва територии, а предпочита мира. Това, изглежда, настройва срещу него боилите, привърженици на войната. Недоволството предизвиква бунт. Така хан Винех от рода Вокил става поредната жертва на династичен преврат.

Източник:  istoria.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!