Черноменският таен договор между цар Михаил Шишман и Андроник III

Черноменският таен договор представлява таен договор за взаимопомощ между България и Византия.

В Черномен цар Михаил Шишман и Андроник III се срещат на българо-византийската граница през май 1327, като се опитват да запазят в тайна преговорите, които ще до доведат до бъдещия им съюз.

В крайна сметка те постигат споразумение за взаимна помощ срещу своите врагове. Михаил Шишман трябвало да предостави помощ срещу Андроник II, докато младият император се задължавал да помогне на Михаил Шишман срещу краля на Сърбия.

Договорено било също, в случай че самият Андроник III стане император, той да бъде задължен да отстъпи на България няколко гранични територии, както и голяма сума пари. Черноменският таен договор бил подписан без особени трудности, тъй като и двете страни имали явен интерес от съюза – Михаил Шишман иска да си върне Македония, докато Андроник III се готви за последния сблъсък с дядо си.

Независимо от сключения Черноменски договор, през 1328 г. отношенията между Михаил Шишман и Андроник III силно се влошават след свалянето на стария император от престола и обявяването на Андроник III за „автократор“. След три години в битка със сърбите загива българският цар Михаил Шишман. Погребан е в църквата „Св. Георги“ в село Старо Нагоричане. Той е последният български владетел, водещ политика към установяване на военна и политическа хегемония на България на Балканския полуостров.

loading...

Източник: tribunabg.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!