Фонтанът на Трите сестри Вида, Кула и Гъмза във Видин

В центъра на град Видин близо до централния площад „Бдинци“ пред входа на Съдебната палата е изграден фонтан, който заради неговата скулптурна композиция от 3 статуи на девойки, свързвани с легендата за тези 3 сестри, е наричан „Вида, Кула и Гъмза“ или „Три сестри“, както и „Трите грации“.

Имената на сестрите се свързват с една легенда за трите сестри – Вида, Кула и Гъмза. Живял някога мощен български болярин, който имал обширни владения от Карпатите до Стара планина. След неговата смърт трите му дъщери Вида, Кула и Гъмза разделили неговите владения помежду си. Двете по-малки сестри Кула, с център в едноименния български град и Гъмза, нейна столица бил Гъмзиград в Сърбия, се омъжили прибързано. Попаднали на лоши мъже, които с лека ръка пропилели бащиното им наследство. Най-възрастната сестра, Вида, останала сама за цял живот. Под нейно ръководство бил изграден замък, в който тя доживяла до дълбока старост като успешно отбранявала своите поданици и земи от чужди нападения. В знак на благодарност след смъртта й хората от този край дали на замъка нейното име Баба Вида или Бабини Видини кули.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!