Университетската ботаническа градина в Балчик

Университетската ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955г от акад. проф. Даки Йорданов, (ректор на СУ „Св. Климент Охридски”) на територията на парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица. Днес Ботаническата градина се простира на площ от 190 дка, и разполага с растителни колекции с над 3500 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, тя е Паметник на културата, Защитена местност по ЗЗТ и Спасителен център по Вашингтонската конвенция.

В Университетска ботаническа градина исторически и функционално са обособени различни части:
Оранжерии с най-голямата на Балканите постоянна експозиция от кактуси, сукуленти и субмедтерански видове. На закрита площ от 800 м2 могат да се видят над 2600 вида представители на семейства Cactaceae и Euphorbiaceae. Експозицията е впечатляваща, не само заради видовото разнообразие, а и поради факта, че в нея са представени над 400 световно защитени вида от тази група и някои уникални видове, какъвто е например галапагоския кактус. Тук може да видите и най-старите екземпляри от колекцията едроразмерни кактуси и сукуленти на Университетската ботаническа градина – гр. Балчик, на възраст над 70 години, по атрактивен начин е представен прехода между медитеранска растителност и пустинни обитатели.

Парковата част, наред със сградния фонд (стопанисван от МК), понястоящем е със статут на Архитектурно-парков комплекс – паметник на градинското и парково изкуство. Историческото ядро е изградено като ландшафт по времето на румънската кралица – по протежение на морския бряг, при голяма денивелация, са разположени тераси-градини, разработени в геометричен стил в комбинация от водни елементи: водопади, канали и водни огледала. Градините са свързани помежду си с алеи, стълби и тунели, поддържани са от зидове, изградени от характерния балчишки камък – уникално архитектурно решение, съобразено с терена и водния режим на местността.

Освен красив кът на България, Университетската ботаническа градина в Балчик е място за изследователска и научна дейност, студентски практики, инициативи, свързани с екологичното образование и изкуството. При Ботаническата градина функционира Балкански Екологичен Център.

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!