Паметникът на загиналите във войните за национално обединение от град Раковски

Паметник на загиналите във войните за национално обединение на България от град Раковски е военен паметник в квартал „Нов център“ в град Раковски. Открит е на 21 юни 2018 г. в чест на 230 войници, подофицери и офицери от населените места, формирали град Раковски, участвали и загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

Паметникът е изграден с помощта на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Общинската структура на Съюза на ветераните от войните в града, под ръководството на Инициативен комитет с председател подполковник от запаса Стефан Марушкин и секретар сержант от запаса Любомир Стрехин.

Изграждането на паметника започва на 1 септември 2016 г. във връзка с честването на 100 години от участието на България в Първата световна война. Скулптурната композиция е подобна на литографията на Георги Данчов „Свободна България“. Тя е дело на скултора Атанас Москов. Жената е символ на Свободна България, знамето символизира българската войска, а лъвът е символ на храбростта на българските войни. На постамента на паметника са изписани имената на всички 230 офицери и войници, които са загинали във войните за освобождение и обединение на България.

Основата на паметника е дело на бригадата на сержант от запаса Петър Доев, а каменарят Стоян Миндалов е облицовал постамента с гранит. Строителните инженери Емил Марушкин и Петър Говедаров ръководят реализацията на цялостния проект.

loading...

Паметникът е открит на 21 юни 2018 г. На същата дата през 1913 г. по време на Междусъюзническата война, Втора тракийска дивизия побеждава сръбската Тимошка дивизия при Криволак, Македония. Паметникът е осветен от свещеници от местните католически енории.

Поклон пред паметта на всички войници, загинали за България!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!