На 9 ноември 1946 г. умира българският революционер Александър Развигоров!

Александър Развигоров с псевдоним Рувим е български революционер, учител, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Александър Спиров Развигоров  е роден в 1874 година в Щип, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Брат е на Емануил и Михаил Развигорови. В 1892 година завършва педагогическото училище в Кюстендил. Работи като учител в Кратово, Крива паланка, Куманово, Щип, Кочани и други. Става ръководител на Кочанския околийски революционен комитет на ВМОРО в 1898 година.

Работи като окръжен училищен инспектор в Битоля. Арестуван е от сръбските власти в 1913 година и лежи няколко месеца в затвора Куршумли хан в Скопие, откъдето е екстерниран в България, тъй като отказва да подпише декларация, че не е българин, а сърбин.

Развигоров е един от издателите на „Албум-алманах Македония”.

loading...

Умира на 9 ноември 1946 година в София

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.