На днешната дата през 1970 г. умира художникът Тръпко Василев!

Тръпко Василев е български художник, декоратор, галерист и меценат, открил в 1910 година първата художествена галерия в София.

Тръпко Василев Наков е роден на 14 март 1876 година в костурското село Личища, което тогава е в Османската империя, днес Поликарпи, Гърция.

В 1906 година завършва общия курс на Държавното рисувално училище в София (днес Художествената академия), където негови преподаватели са живописците Петко Клисуров и проф. Иван Ангелов.

Основната професия на Василев е декоратор, но художественото му наследство се състои предимно в пейзажи. В 1910 година открива първата художествена галерия в София, която става известна като Тръпковата галерия. Въпреки недоброто си материално положение Василев поддържа галерията в продължение на години и така допринася много за популяризирането на изобразителното изкуство в България.

По-известни са платната му „Люто в гората“ и „В гората“, и двете рисувани през 1956 г. и притежание днес на Националната художествена галерия.

loading...

През 1957 г. Василев е удостоен с орден „Кирил и Методий“ I степен

Тръпко Василев умира на 9 ноември 1970 г. в град София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!