На 7 септември 1943 г. е родена актрисата Виолета Донева!

Честит рожден ден на актрисата Виолета Донева!

Виолета Кирилова Донева е българска актриса. Родена е в град Петрич на 7 септември 1943 г. Внучка е на юриста и политика Стефан Стефанов.

Баща ѝ, Павел Джингаров, е разстрелян през 1945 година след присъда от така наречения Народен съд. Вторият ѝ баща е актьорът Кирил Донев. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1966 г. със специалност актьорско майсторство и Телевизионна журналистика – СУ „Климент Охридски“ – факултет по журналистика. Работи във Военния театър (1967-1993) и общински театър „Възраждане“ (1994– 2006). Директор на театър „Възраждане“ (2008-2010).

Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1973 година. Води ежеседмична рубрикавъв вестник „Стандарт“. Превежда „Жената от морето“ Хенрик Ибсен, „Любовни писма“ на Албърт Гърни, „Някой зад вратата“ на Едвард Радзински.

Бивша съпруга е на режисьора Людмил Стайков.

loading...

Снимала се е в 28 игрални филми, сред които „Обич“, „Дубльорът“, „Завръщане от Рим“ и др., и в 64 телевизионни постановки. Носител на наградата на „Сидалк“ от V фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна за най-добра женска роля за ролята на Мария във филма „Обич“ (1973), на Голямата награда „Златна роза“ за филма „Допълнение към закона за защита на държавата“ от Фестивала на българския игрален филм във Варна (1976), на статуетка „Свобода“ от международния кинофестивал в Сопот, Югославия (1979).

Източник: calendar.dir.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!