На 15 април е роден българският революционер Димитър Ботков!

Димитър Ботков, наричан Минко Бодков и Каржи Осман, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Върховния македоно-одрински комитет.

Димитър Стоянов Ботков е роден на 15 април 1875 година в град Мехомия, който тогава е в Османската империя, а днес в България. Внук е на революционера Яне Ботков. Учи в Неврокоп, а по-късно завършва прогимназия в Сяр и става учител в Банско и други селища в Разлога.

Става член на ВМОРО, но по-късно минава в редовете на Върховния комитет. Преследван от властите бяга в България. В 1902 година заминава за Белгия и учи търговия в Антверпен, но на следващата година се връща в България и взима участие в Илинденско-Преображенското въстание като войвода на чета в отряда на генерал Иван Цончев. Ботков напада казармите в село Тъмръш и ги разрушава. Тогава негов четник е Тодор Петров Тошкара.

В 1905 година е начело на чета, действаща в Горноджумайско и Мелнишко, а в 1906 година — в Ахъчелебийско. След Младотурската революция в 1908 година се легализира и се заселва в Бургас. Участва във войните за национално обединение.

loading...

Димитър Ботков умира на 17 декември 1943 година в Бургас.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!