Мемориален комплекс „Априлци“ в гр. Панагюрище

Националният мемориален комплекс „Априлци“ се намира в гр. Панагюрище.

Построен е по случай честването на 100-годишнината от Априлското въстание през 1976 г. Негови създатели са скулпторите Секул Крумов, Величко Минеков и Димитър Даскалов, както и архитектите Иван Николов и Богдан Томалевски.

Мемориалът е изграден на историческия хълм Маньово бърдо в центъра над града, където на 30 април 1876 г. са се водили кръвопролитните сражения по време на въстанието.

Мемориалът е едно от емблематичните места за честване на годишнини от Априлското въстание. Местните жители го наричат съкратено „Боримечката“ по името на едноименния герой на Иван Вазов и централната фигура на мемориала.

Мемориалът е изпълнен в присъщата за социалистическия реализъм монументалност. През 2009 г. е предложен проект „Панагюрище в звук и светлина” на арх. Теодор Коларски за модернизация на мемориала. Проектът е отхвърлен същата година.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.