Легендата за извора „Момини сълзи“ в Хисаря е въплътена във фонтана „Голата жена“

От всичките двадесет и два извора с минерална вода в Хисаря, този с най-вкусната и най-полезна вода, дължи името си на една легенда в този край.

Материализирането на тази легенда представлява фонтанът “ Голата жена“ или „Голото момиче“.

А какво разказва легендата :

Управителят на Хисаря – Хасан бей, неперкъснато безчинствал из града и околните села. Зърнел ли по-хубава мома, тя веднага била завличана за наложница в неговия харем.

Красиво момиче от едно от близките села, дълго било крито от бейския взор и успяло да израсне чудно хубава девойка. Но за съжаление и нея не могли да опазят от погледа на гадния управник. Замъкнали я в харема му. Въпреки всички дрехи, сърма, злато и сребро, с които той я обсипвал, тя останала горда, непреклонна и изобщо не поглеждала към него.

loading...

Вбесен, беят решил да и отмъсти за това, че го пренебрегва и да я унижи. Поканил знатни гости и устроил пищен обяд. След това заповядал да съблекат непокорната девойка, да я намажат с розово масло и така да излезе и да поднесе десерта на гостите. Тя не трепнала, не показала чувство и излязла с огромна бакърена тава на главата си.

Красивата гола девойка приближила с лека усмивка към стария мръсник и той се заплеснал по нея. Тогава тя стоварила с всичката си сила тежката тава върху главата му и докато всички се усетят какво е станало, той отпътувал към другия свят.

За да накажат убийцата – неверница, заптиетата издигнали висока клада, завързали непокорната хубавица за един кол и я подпалили. Гордата девойка не свела глава, не проронила нито дума, ни стон. Но две бистри сълзи се отронили от красивите очи и на момента изпод краката й бликнал топъл извор. И тя бавно се потопила в него.

Този извор получил името „Момини сълзи“.

Намира се съвсем близо до фонтана. Цялата тази част на Хисаря е заета от парк, носещ същото име – „Момини сълзи“.

На територията му са останките от три римски бани, представляващи част от голям римски балнеолечебен комплекс, запазен почти до покрив. Там е много красиво,  има над 300 различни растителни видове и много столетни дървета – като огромната бреза до фонтана.

Красив е парка „Момини сълзи“, както е красива, но и тъжна легендата за името му.

Източник: aquaiarte.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.