Легенда за хилядолетния чинар, на който Аспарух си е връзвал коня

Дърво от времето на Първото българско царство продължава да извисява снага в „Аспарухово“.

Хилядолетното дърво е свидетел на цялата история на южния варненски квартал, както и на всичко, случило се край варненския бряг от Златния век насам.

Представителят на вида Западен чинар се намира само на няколкостотин метра от морския бряг, в двора на бившата текстилна фабрика „Първи май“. Съвсем близо е до мястото, където минава Аспаруховият вал, създаден навремето за защита на ниския бряг от морски нашествия. С основателя на българската държава е свързана една от легендите в „Аспарухово“. Говори се, че на това дърво Хан Аспарух си е връзвал коня. Фактите обаче оборват това твърдение.

За чинара се смята, че е на 1046 години, което го прави най-старото дърво не само във Варненско, но и в източната половина на страната. Според Регистъра на вековните дървета в България се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас. Висок е 18, а обиколката на ствола му е близо 8 метра. Статут на защитено дърво придобива през 1969 година.

Дълги години дървесният хилядолетник е приютявал под дебелата си сянка работещи в текстилната фабрика. От онези години около ствола са останали металната ограда и пейките с масички. Все още се вижда и възстара табелка с надпис „Вековно дърво“.

loading...

Източник: dariknews.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.