Къща музей Тодор Каблешков в Копривщица

Къща музей Тодор Каблешков, известна още като Каблешковата къща, в която през 1851 г. се ражда авторът на Кървавото писмо, е сред образците на българската възрожденска архитектура. Построена през 1845 г. от копривщенския майстор Генчо Младенов, тя се отличава със симетричност, красиви форми и просторен остъклен салон на втория етаж. Таваните, вратите и долапите са покрити с изкусни дърворезби.

В тази къща расте Тодор Каблешков – председателят на тайния революционен комитет в Копривщица. Човекът, който на 20-ти април 1876 г. обявява Априлското въстание. Под негово ръководство конакът е превзет и българското знаме се вее от покрива му. След погрома на въстанието Тодор Каблешков е заловен край с. Чифлик и на 17.06.1876 г. се самоубива в Габровския конак.

Музеят е отворен за посетители през 1952 г. Тук е експонирана Читалищната музейна сбирка, подредена през 1931 г. Първият музей в Копривщица, разказва за историята и традиционния бит на града. Настоящата музейна експозиция илюстрира бита на богатите копривщенски чорбаджии. Наративни и писмени исторически извори проследяват живота и делото на Тодор Каблешков, и епизоди от обявяване на Априлското въстание и копривщенските опълченци в Руско-турско освободителната война.

Източник: koprivshtitza.comkoprivshtitsa-surdulica.com

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!