Къщата на Георги Фингов

Георги Фингов е роден в Калофер в семейството на Димитър Фингов, учител, възрожденец и приятел с Ботев и Вазов. Завършва гимназия в Половдив, учи архитектура във Виена. Въпреки предложенията за работа в Австрия, Фингов избира България. Работи първо в Пловдив, в 1901 г. е назначен за началник на архитектурната служба на столична община, а малко след това е държавен архитект по дворцовите постройки.

Къщата на Георги Фингов се намира на улица „Шипка“ № 38 в район Средец, София.

Проектирана е през 1906 г. от архитект Георги Фингов за семейството му. Нанасят се в нея на 1 юни 1909 г. В дома му гостуват писатели и художници, както и членове на дружеството „Съвременно изкуство“.

Върху фасадата на къщата са изградени няколко свода и веранди, а на колоната до входа е изобразена женска глава с властни черти. Тя е дело на скулптора Андрей Николов. Вътре в къщата са изградени масивни дървени колони, плъзгащи се врати, а по стените има вградени библиотеки, ламперии от круша и махагон с резби, кристални полилеи и медна ламарина около камините.

loading...

Пет години след построяването ѝ, изпаднал в дългове, на Георги Фингов му се налага да продаде къщата. Купена е от инж. Петко Теодоров, брат на Теодор Теодоров и собственик на златните мини в Перник, за кратко кмет на София. В къщата се организират светски балове по това време. След 1947 г. къщата е национализирана и превърната в детска градина. На двете дъщери на Петко Теодоров – Анна и Мария е оставен горният етаж.

През 1978 г. къщата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от местно значение.

Източник: wikipedia.orgwebcafe.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!