Калайджиевата къща в Широка лъка

Калайджиевата къща в Широка лъка се намира в непосредствена близост и в единен архитектурно-художествен ансамбъл със Згуровския конак. По спомени на местните, къщата е строена преди конака (т.е. преди 1853г) . На това място старият калдъръмен път от Широка лъка за Смолян прави чупка и затова майсторът е приложил остър ъгъл между двете стени в приземния етаж на къщата. Главният вход на къщата е на изток – лице в лице с този на Згуровския конак.

Калайджиевата къща е триетажна, изградена на стръмен скалист терен. Има малък вътрешен двор. На втория и третия етаж строителят се е опитал да изправи ъглите с еркери и да увеличи пространството. Подобно на съседния- Згуровския конак, и тази къща има дървени скари от типа на „кафезлъци“ от южната страна, които заедно с другите елементи правят фасадата интересна и раздвижена.

Сградата е стъпила на солидния каменен цокъл на първия етаж, в горните два е обогатена от дървото на прозорците, еркерите и другите елементи. Покривът е типичен за среднородопските възрожденски къщи – каменни тикли и високи каменни комини.

Източник: opoznai.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!