Дворецът на българските царе във Велико Търново

Дворецът на българските царе във Велико Търново, такъв, какъвто е достигнал до нас, е строен на няколко етапа: първи етап — в края на XI в. или началото на XII в., когато върху основите на ранновизантийските сгради съществувал болярският дом на Асеневци.  След въстанието срещу византийците той бил преустроен в дворец, унищожен по-късно от пожар; втори етап — през XIII в., когато по време на царуването на Иван Асен II дворецът бил възстановен в източната и западната половина и били извършени разширения; трети етап — през XIV в., когато по време на царуването на Иван Александър била преустроена представителната сграда.

Дворецът на българските царе съществувал на Царевец по време на целия двувековен период на възстановената българска държава. При падането на Търновград под турско робство на 17 юли 1393 г. той бил опожарен и разрушен. Археологическите разкопки на двореца вече са приключени. Част от откритите уникални образци от средновековните художествени занаяти — златарство, грънчарство, каменоделство, гравьорство и др., са показани в археологическата експозиция „Велико Търново — столица на България – XII-XIV в.“

Източник: tarnovo.info



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!