Гробът от Маломирово – Златиница край Елхово

През 2005 г. в Голямата могила – част от могилен некропол, разположен между селата Маломирово и Златиница, Елховско, е разкрит непокътнат владетелски гроб.

Тракийският владетел, живял около средата на IV в.пр.Хр., е починал на възраст 18-20 години. В гроба е положено неговото пълно бойно въоръжение – железен меч махайра, 200 бронзови стрели, 7 копия, плетена желязна ризница, бронзов шлем халкидкси тип. Една от най-ценните находки е сребърен наколенник с позлата, покрит с изображения, които представят покойния обожествен тракийски владетел и сцени от тракийската митология.

На главата на покойника е бил поставен великолепен златен венец, а на малкия пръст на лявата му ръка – масивен златен пръстен-печат. Върху него е изобразена Великата богиня-майка, която поднася фиала на царя конник – митологична сцена, позната и от други тракийски паметници. Като гробен дар са били поставени и два сребърни ритона и четири фиали. Ритоните са с глава на елен, моделирана прецизно.

В горната част на единия ритон са представени два грифона, които нападат бик (сцена „Терзания“), а на другия ритон – двама млади воини с копия и кучета убиват глиган (сцена „Лов на глигани“). Всички изпъкнали части на ритоните са позлатени.

Владетелят е бил обут в кожени обувки, каквито се откриват за първи път в Тракия, те са тип мокасини. До краката му са поставени два комплекта сребърни мъниста и две железни юзди, а край него са намерени разнообразни съдове от метал и керамика, както и албастрон от алабастър. С множеството великолепни гробни дарове край Маломирово – Златиница е един от най-богатите владетелски гробове от IV в.пр.Хр., откривани в България.

loading...

Изключително интересни са ритуалите, които са извършени по време на погребението на тракийския владетел. Над гроба е поставена дървена конструкция, върху която са натрупани камъни. В тях били разбити пет керамични съда, вероятно пълни с храна. Този ритуал се нарича тризна. По време на погребението са пренесени в жертва двата коня на владетеля, както и ловното му куче. Разкрит е и култов ров, дълбок 2,5 м, който опасва могилата. В него са открити фрагменти от амфори кости от коне и кучета, принасяни в жертва. Тези ритуали продължили около 10 15 години след смъртта на царя.

Източник: nasamnatam.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.