Вълчо Антонов – ръководителят на комитетите на ВМОРО в Беломорския край

Вълчо Антонов е един от изявените дейци на македоно-одринското революционно движение. Той е сред ръководните дейци на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) в Беломорска Тракия.

Бъдещият бунтар е роден в Стара Загора на 18 юни 1879 г. Учи в родния си град, където завършва основно образование и гимназия. След това се отдава на просветителска дейност, ставайки учител.

В края на ХІХ век Вълчо Антонов е привлечен в редовете на македоно-одринското революционно движение. Изпратен е в Одринска Тракия от революционната организация и участва активно в изграждането на множество революционни комитети в този край.

През 1901 г. му е поверено ръководството на пограничния пункт в Чепеларе. Оттук изявеният революционер разгръща огромна дейност в централната част на Родопите, подготвяйки местното население за предстоящия бунт.

loading...

През 1902 г. бива назначен за ръководител на комитетите на ВМОРО в Беломорския край. Като такъв той участва в Преображенското въстание през лятото на 1903 г. Поражението на бунта го принуждава да емигрира в Русия. Установява се в Одеса, където взема дейно участие в руското революционно движение.

След избухването на Балканската война Вълчо Антонов се завръща в България и се включва в редовете на Македоно-одринското опълчение като доброволец. Той се сражава смело и самоотвержено с турския аскер за свободата на поробените български земи – Македония и Одринска Тракия. След това участва и в Междусъюзническата война.

След края на Първата световна война се отдава на активна обществено-политическа дейност. Заради левичарските си убеждения е преследван, арестуван и изтезаван от полицията.

Вълчо Антонов умира на 25 октомври 1932 г, на 53-годишна възраст.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!