Втората Асенова крепост до село Клокотница

Малко хора знаят за втората Асенова крепост, която се намира до село Клокотница, на 5 километра от Хасково.
Именно тук обаче на 9 март 1230 година цар Иван Асен II побеждава войските на византийския император Теодор Комнин. Победата играе ключова роля за развитието на България и получаването на излаз на три морета – Черно, Бяло и Адриатическо море.

Тази крепост се е издигала на един открояващ се хълм с височина 387 м. точно при заключването на двата притока на реките Клокотница и Гидиклийска, т.е. мястото където се смята, че се е състояла битката. За съжаление от нея не е останало почти нищо, като доста личат средновековните зидове.

От три страни крепостта е защитена от стръмните брегове на двете реки. Откъм югозапад има седловина, която напълно изолира крепостта и я прави недостъпна. Тази естествена защитеност на височината е подсилена от два реда крепостни стени, които следват конфигурацията на терена. Основната крепост има неправилна форма с максимални размери 100х63 m и площ от 5 дка. В югозападния край на самия връх личат заринатите ѝ крепостни стени, изградени от ломен камък, споен с бял хоросан.

На около 15 m под върха, в югоизточната страна на хълма, лежи съборен участък от крепостната стена, с дължина от 5 m и височина 1 m. Градежът на тази стена е от ломен камък, споен с хоросан, примесен с части от натрошена тухла. Входа към укреплението е бил в североизточния ъгъл и е охраняван от издадена пред куртината кула. В северната, най- висока част на хълма, личат останките на малка цитадела с кръгла форма, с диаметър 20 m. На разстояние 38 m от североизток до 5 m от югозапад е разположен втори крепостен зид, върху който в по- късно време е прокара път. Части от този зид са открити в северозападния край от подножието на хълма, граден е от ломен камък, споен с бял хоросан.

loading...

Северно от обекта на около 185 m в подножието на хълма, там откъдето е единствения удобен достъп, личат останки от преградна стена. Вероятно тази стена е преграждала тесния провлак от река Клокотница до река Гидиклийска. Сегашният път, който се изкачва до твърдината по всяка вероятност е изграден върху средновековния път. Това предположение е обосновано от факта, че една част от трасето на пътя е така изградена, че минава непосредствено пред голям част от преградната стена и по този начин е лесно отбраняван.

Източник: bulgariancastles.comopoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!