Бронзовата розета от Плиска

Бронзовата розета от Плиска е открита при разкопки в ханската резиденция в Плиска. На пръв поглед тя не прави впечатление на значителен археологически паметник.

Предметът представлява малка пластина с диаметър 3,8 см – от дебело кръгче излизат седем симетрични радиални лъча с трапецовидна форма. От едната страна на кръгчето стърчи обло ухо – за окачване и хващане. Предназначението на розетата е скрито в гравираните знаци на лицевата страна – по два на всеки от лъчите, и на обратната страна един – върху кръгчето. Очевидно е, че това е своеобразен печат – с два пръста се хваща петлика и върху пластичен материал се притиска кръгчето със знака, защо не и лъчите!

За какво служат обаче знаците? Знакът върху кръгчето представлява ипсилон с две вертикални хасти – това е най-разпространеният знак тамга в старобългарската култура. Повечето изследователи го свързват с небесния езически култ към бог Тангра. Останалите 14 знака явно не служат при полагането на печата. Така наречените тамги се срещат върху археологически паметници от времето на Първото българско царство. Те са писмени знаци, които не обозначават звуци, както буквите, а понятия, т.е. представляват идеограми.

Несъмнено знаците върху розетата от Плиска изразяват езическа религиозна формула, свързана със значението на самия печат. Засега тя не е разчетена, но ако се открият повече подобни „текстове“, особено някой с паралелни редове от прабългарски знаци и от гръцки или кирилски букви, тайната на розетата ще бъде разгадана.

loading...

Любопитно: Тамгите се появяват в резултат от нуждата всеки номадски род да има свой знак, с който да бележи добитъка, притежание на рода. Тамгите имали и магически характер – нашите прадеди вярвали, че пазят собствеността им от зли сили. С времето възникнала система от такива знаци, по които днес изследователи могат да разчетат много от неизвестните страници на българската история. Така знаците по каменните блокове на крепостната стена на Плиска показаха, че при строежа тя е била разпределена на сектори, в които работели отделни групи строители, най-вероятно от един и същи род.
Езическите знаци тамги се използвали и в християнския период. Например знакът „ипсилон“ (Y) бил широко разпространен и в християнска България. Особено често се среща във Велики Преслав. Затова някои учени смятат, че този знак се превърнал от символ на Тангра в символ на разпнатия Христос и двамата разбойници отстрани

Източник: nasamnatam.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!