Античният керамичен център край Павликени – уникален музей на открито

Античният керамичен център край Павликени е археологически обект в северна България. Намира се на 5 километра северозападно от град Павликени, в местността „Върбовски ливади“.

По време на археологически разкопки през 1971 г. на мястото са разкрити пещи от римско време за изпичане на битова, строителна и художествена керамика. Разкрити са три архитектурни комплекса, датиращи от периода I – III век сл. Хр., разположени един до друг на разстояние от 50 до 200 метра на обща площ близо 9900 квадратни метра.

Античният керамичен център край Павликени е единственият по рода си археологически обект на територията на Югоизточна Европа. И това го прави истинско съкровище. Неговата ценност идва и от това, че археологът Богдан Султов се е погрижил там да бъде възстановен целият процес на керамично производство. Затова сега туристите могат да видят как е била обработвана глината преди векове. Богдан Султов е направил грънчарска работилница, в която има две грънчарски колелета – крачно и ръчно. Запазени са 50 пещи за битова и строителна керамика. И вероятно още поне толкова има непроучени под земята.

Археологът е възстановил цялата антична технология – от ваденето на глината до изпичането. Там са запазени басейните, в които е била пречиствана глината, работилниците, в които източвани съдовете и след това украсявани. Богдан Султов остава и днес най-добрият проучвател на антична керамика в България.

loading...

Абсолютно всички постройки на обекта са от неговото време, което ще рече от преди почти 30 г. Нищо след него не е построено с изключение на една недостроена къща – грозна, с криви стени и с вътрешно стълбище, което не води никъде. Трябвало да бъде къща за гости, на два етажа, обаче парите свършили и майсторите просто поставили покрив върху първия етаж. И стълбище, за което вече стана дума.

Обектът е голяма римска вила от I – II в. сл. Хр. Там са се произвеждали керамични изделия. Отлично запазените пещи дават възможност да бъде опозната технологията на изпичането на глината. По време на археологическите проучвания е разкрита дори кариерата, от която хората са вадили глина. Както и много инструменти и части от грънчарско колело.

Римска баня с хипокаост, система от три басейна за обработка на глина и много уникални и красиви глинени съдове могат да бъдат видяни на обекта.

Постройките, които преди години Богдан Султов направил, са изградени с тухли, намерени на обекта. Археологът бил известен с пословичната си настойчивост нито едно парченце керамика да не напуска обекта. Затова всичко, което е могъл, е вкарал в постройките. Направил е цяла база за обучение на студенти от Великотърновския университет. Там, където младите хора отсядали за почивка и да послушат неговите лекции, има голямо и красиво пано върху стената. На паното пише „Историята прави живота”, а около него се вижда друго пано – огърлица от гроздове и листа на асми. Идеята му дошла от факта, че при разкопките били намерени много съдове с образа на Дионисий – богът на виното и забавленията. И двете пана са изработени от керамика и камъни, изкопани при археологическите проучвания.

Източник: myvelikoturnovo.wordpress.com, wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!