Поверията при празнуването на Голяма Богородица

На 15 август християните честват успение на Света Богородица, като днешният празник в календара се отбелязва и като Голяма Богородица.

Днес се почита Божията майка – покровителка на майчинството и раждането, което е свързано с различни поверия.

На днешният празник имен имат всички, носещи имената Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио и Мара.

В Новия завет се казва, че Богородица е била на 64 години, когато ѝ се явява архангел Гавраил, който ѝ дарява палмово клонче, символизиращо желанието на Бог да я прибере при себе си.

След тази среща Божията майка пожелала да види Христовите апостоли. Всички те обикаляли юдейската земя, за да проповядват новата вяра и единствено апостол Тома не успял да пристигне.


Дева Мария им съобщила, че е време да напусне земния свят, след което легнала, за да чака смъртта, заобиколена от молещите се апостоли.

Тогава стаята се изпълнила с ярка светлина и Исус слязъл, за да съпроводи душата на майка си в Небесното царство.

На третия ден от смъртта на Божията майка пристигнал и апостол Тома. Останалите апостоли решили да отворят гроба на Богородица, за да може и той да се прости с нея, но вътре открили само плащеницата, а тялото липсвало.

След това всички седнали на обща трапеза, оставяйки един празен стол. Оттам идва традицията на Голяма Богородица семейството да се събира около масата като един от столовете се оставя празен за случаен гост или дух на наскоро починал близък.

Народните вярвания забраняват на този ден да жените да докосват червени предмети, за да не останат бездетни. От днес до Малка Богородица (8 септември) се забранява всякаква работа.

15 август е последният ден от Богородичният пост и за празника се подрежда богата трапеза, на която задължително присъстват обредна пита, мед, жито, грозде, диня и ябълки.

Питата трябва да се омеси рано сутринта, за да се освети в църква, а остатъците от нея да се раздадат.

Казва се, че ако на този ден вали дъжд, годината ще е плодородна. Жените, които искат да имат дете, трябва да занесат дарове пред икона на Света Богородица, за да чуе молитвите им за бебе.

Източник: sanovnik.bg

Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!