Днес е 15 август – Голяма Богородица и празникът на Арбанаси

Арбанаси е архитектурен музей и включва 144 реставрирани къщи, 5 църкви с богата вътрешна декорация и 2 манастира. Характерно е с невероятната си атмосфера, каменните улички и високи дувари, както и с уютните си битови механи, в които живее духът на старото време…

На 15-ти август е празникът на с. Арбанаси. Счита се, че празникът „Успение на Пресветата Богородица“ е установен от Апостолите. От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други – преди Успение на Пресветата Богородица.

Константинополският събор, свикан през XII век, по времето на патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост – от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август.

Арбанашкият манастир „Св. Успение Богородично“ се намира в северозападния край на село Арбанаси.Манастирът е основан още по времето на Втората българкса държава (XII-XIV в.). Той е бил един от манастирите на Търновското светогорие, които опасвали във венец старопрестолния град Търново. През първите години на османското робство той се запазва като заможен манастир, но по-късно запустява, вследствие набезите на вилнеещите в този край турски банди. Едва през 1680 г. на мястото на разрушения манастир местното население изгражда днешната манастирска църква като енорийски храм на селото.

По-късно, след възраждането на манастира през 1716 г. е станала манастирска църква. През 1762 г. манастирската църква била обновена и изписана. Манастирът отново бил опустошен при нападението на Арбанаси от кърджалиите през 1798 г., а по-късно възстановен и превърнат в женски, какъвто е и днес. Последното обновяване на църковната сградата е станало през периода 1864-1868 г.

loading...

Най-голяма ценност за манастира представлява, поставената в предверието на същинската църква, чудотворна икона на Света Богородица.

Светинята е релефна и обкована със сребро, като част от обкова е добавен на по-късен етап с пари на местен търговец, чието дете според преданието е било изцелено след молитва пред иконата. Предполага се, че ценната реликва датира още от преди османското робство. Случаите на излекувани хора, дошли пред иконата с вяра и молитва, са неизброими.

Източник: bolyarskoselo.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!