Една легенда свързва римска императрица, Цари Мали град и мавзолей в Равена

В мавзолея, построен в Равена от Гала Плацидия – дъщеря на римския император Теодосий I и майка на император Валентиниан III, регентка на Западната римска империя, се намират най-старите запазени до наши дни равенски мозайки, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Самата императрица не е погребана там, защото умира в Рим. Въпреки това мястото е посещавано от много туристи, които се възхищават на изящните мозайки от втората четвърт на V век, украсяващи купола, арките и люнетите на този изящен раннохристиянски паметник.

Една легенда свързва името на Гала Плацидия с намиращата се над самоковското село Белчин крепост Цари Мали град. Някога тя охранявала древния и най-кратък път от Константинопол през Пауталия (дн. Кюстендил) до Рим. Именно по него минава Римската Клеопатра, както наричат Гала Плацидия, когато тръгва от града на Босфора, за да освободи сина си от пленничество в Равена. От историята е известно, че след като сторва това, малолетния й син Валентиан е провъзгласен за император.

Преди да потегли натам, тя се вижда с брат си Хонорий, който е на смъртен одър. Според преданието, той й заръчва: „Ще вървите много дни, ще минете през Августа Траяна и Филипопол, преди да стигнете Сердика, се отбийте на юг. В подножието на четирите планини (Рила, Витоша, Верила и Плана, б.а.), край река Палакария, наречена на нашата родина Пулхерия, ще намерите едно райско място с чудотворна вода. Отдъхнете си, потопете се в лековитите извори, напълнете всичките си амфори с тази чудодейна вода. Ще бъдете здрави и силни и начинанието ви ще успее”.


Става въпрос за прочутите минерални бани в Белчин, които и днес функционират като спа курорт.

А там, в руините на старата крепост на хълма Свети Илия над самоковското село археолозите откриват безспорно доказателство за присъствието на Гала Плацидия по тези места – рядка бронзова монета с лика на римската императрица. Такива монети има намерени единици в света и могат да се видят единствено в Британския музей и в Рим. А вече и в експозицията на втория етаж в една от кулите на Цари Мали град.

През 2014 г. в една от стените на крепостта е вградена мозайка с образа на Гала Плацидия, дело на художника Димитър Хаджиангелов – точно копие от портрета й върху миниатюрен медалион с образите на прочутата римлянка и децата й Валентиниан III и Хонория.

Така разстоянието между Цари Мали град и Равена, което иначе е 1364 километра, е скъсено от древната легенда до един нищожен миг от вечността.

Автор: Диана Славчева

Източник: desant.net

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!