24 май: Защо е важно децата ни да се гордеят, че са българи

Празничният 24 май може би предизвиква най-много вълнение в първокласниците – те вече са големи, ходят на училище, знаят да четат и пишат и посрещат празника с едно ново чувство на гордост, което се заражда в тях.

Независимо дали вашето дете е първокласник или този момент тепърва предстои, хубаво е то да е запознато със същността на празника.

Не е нужно да разказвате всичко в подробности, които е възможно и на вас самите да ви убягват. Нека поне детето знае, че това е празник за българския народ, че на тази дата се чества деня на българската просвета и култура, както и на славянската писменост.

С празника на буквите се почитат Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука. 24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света. Това е празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

loading...

Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички.

Може да се възползвате от момента и да обясните на детето си колко е важно да пазим българските букви, защото те са уникални, дават ни национална идентичност и са повод за гордост. Хубаво е да поощряваме децата си винаги да пишат на кирилица (а не на латиница, както виждаме масово да се пише във виртуалното пространство).

За да затвърдите празничната история, може да предложите на детето си да научи наизуст химна на Св.Св. Кирил и Методий или по-известната като «Върви, народе възродени» песен. Бихте могли да кажете на детето си, че текстът е написан преди повече от 100 години от един велик човек на име Стоян Михайловски, а музиката е създадена от Панайот Пипков.

Детето едва ли ще запомни подробностите, но ако не друго, като първи стъпки в изграждането на неговото чувство за национална принадлежност и обща култура, би било хубаво, ако знае да пее или рецитира ето това:

Върви, народе възродени

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!
Върви към мощната просвета,
в световните борби върви,
От длъжност неизменно воден –
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
едно със другите славяни
кръстосай дух със огнен меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни…
О, минало незабравимо,
о, пресвещенни старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет –
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет…

Източник: purvite7.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!