На 12 октомври отдаваме почит към един от най-праведните християни – свети Мартин

На 12 октомври отдаваме почит към един от най-праведните християни - свети Мартин
Почитаме милостив светец, имениците да почерпят

Мощите на свети Мартин продължават да вършат чудеса

На 12 октомври отдаваме почит към един от най-праведните християни – свети Мартин, наречен Милостиви. Неговите мощи продължават да вършат чудеса.

Родителите му били езичници, но от ранно детство Свети Мартин имал възможност да научи за Христа и неговото учение за спасение на душата.

Бащата насила го изпратил в армията, за да може да избави сина си от мечтите да стане отшелник и да може военната дисциплина да го вразуми.

Един студен зимен ден до портата на града седял полугол просяк.

loading...

Виждайки как беднякът зъзне от студ, Мартин съблякъл своя плащ и го срязал на 2 части. Едната дал на бедния да се стопли, а с втората сам се увил.

През нощта светецът имал чуден сън – Иисус Христос му се явил, увит с онази част от срязания плащ, която добрият войн дал на бедния и страдащ човек.

На сутринта Мартин се събудил преизпълнен с радост и първото нещо, което сторил било да получи Свето Кръщение, защото до онзи момент той не бил кръстен.

Минали години, които прекарал в молитви и лишения, докато един ден Светият дух го изпълнил с промисъл да основе манастир. Свети Мартин все пак успял да се посвети на Всевишния и напуснал армията.

Много монаси се събрали в новия манастир, изпълнени с желание да служат на Господ. През годините вярна служба Свети Мартин получил епископски сан. Избрали го за епископ на гр. Тур.

Като епископ той положил огромни усилия да изкорени езическите обичаи от Галия (днешна Франция) и да въведе християнството. Заради усърдието и смирението, Господ надарил Свети Мартин със силата на чудотворец.

Най-забележителният пример е случката с един прокажен. Свети Мартин отишъл в Париж по работа. Близо до портата на града стоял прокажен, от когото се носела непоносима смрад и всички бягали настрани от него. Без да изпитва отвращение, Свети Мартин се приближил и целунал човека.

Още от първите дни, в които тленните останки на Свети Мартин били положени в гроба, безброй чудеса започнали да се случват с вярващите, които отивали да му се поклонят. Това се случило на 12 октомври през 400 година.

Имен днес празнуват Мартин, Марто, Марти, Мартинел, Мартен, Мартина, Марта, Мартинела, Мартена.
Източник: kanal3.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.