На днешната дата умира българският художник Пенчо Кулеков!

Пенчо Кулеков е български художник, илюстратор.

Роден е на 5 април 1924 г. в с. Хирево. През 1943 г. завършва гимназия в Севлиево, където днес в Дома на културата е разположена постоянна експозиция с негови графики. През 1955 г. завършва Художествената академия със специалност графика и илюстрация в класа на проф. Илия Бешков.

Между 1957 и 1976 г. е художествен редактор на сп. „България днес“. Автор е на илюстрациите на множество книги. През 1962 г. прави първата си самостоятелна художествена изложба. През 1980 г. урежда самостоятелна изложба на екслибриси, които рисува от 1955 г. Считан е за един от доайените на изкуството на екслибриса в България.

Носител е на множество награди, сред които Грамота за екслибрис на IX национална изложба на илюстрацията и изкуството на българската книга (1982) и награда за цялостно творчество на II международно биенале на екслибриса в България (2006)

Нарисувал е общо над 100 литературни произведения за деца и юноши, по-известните от които са „Умното петле” (издадена в Япония, изд. „Гакен”), „Приказки за слънчевата фея”, „Книга с гатанки на Дядо Пънч” и неиздадената все още „Японски приказки” (всички те присъстват в изложбата).

loading...

Пенчо Кулеков умира в родното си село на 93-годишна възраст на 12 октомври 2017 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!