Чудесата на Чудотворната икона Св. Богородица – Одигитрия в Асеновград

Чудотворната икона на Божията Майка – т.нар. „Златна ябълка“ се пази в храма „Св. Богородица – Успение“ в кв. Горни Воден на гр. Асеновград

Иконата Св. Богородица – Одигитрия (Пътеводителка), която е с размери 82/56,5 см, е рисувана с темпера върху дърво от неизвестен майстор в края на XVI – началото на XVII в. Днес тя е известна с чудотворната си способност да дарява с рожба бездетни жени.

Първото чудо с иконата, извършено от Майката Божия с неплодната жена, е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашния игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Юлита“.

Ето какво пише той в неговия „Синаксар за златната ябълка“:

„В петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминание на чудото с неплодната жена , която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона, взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.“

loading...

От тогава миряните вярват, че жени, които имат проблем със забременяването, след като им се прочете молитва за рожба пред чудотворната икона и изядат благословена ябълка с дръжката и семената, скоро зачеват. Чудесата, извършени от Божията Майка пред тази нейна чудотворна икона през вековете са много. Някои от тях са описани в поменици, за други съдим по дарените на иконата украси, а за трети и досега се разказват предания.

Чудото с иконата Св. Богородица – Одигитрия се ознаменува с празник, чието празнуване се превръща в традиция – чества се и до днес на петата събота от Великия пост. Чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатис на поста, където прeстояват до празника, т.е. пет седмици и след прочитането на последния, пети акатис, те се раздават в празничния ден на безплодните жени. Празникът „Златна ябълка“ се отбелязва само тук, в горноводенската църква „Успение Богородично“.

Специална практика включва и преспиване в църквата в навечерието на празника. Смята се, че тогава силата на святото място е най-голяма, защото светецът покровител идва да го посети и чува молитвите на вярващите. В навечерието на „Златната ябълка” в горноводенския храм пристигат жени и семейни двойки, които не могат да имат деца. За тях „Златната ябълка” е шанс да разрешат проблема си и да сбъднат най-съкровеното си желание.

Друг характерен ритуал е плетене на коланче за рожба. За тази цел църквата се опасва три пъти с памучен конец, който после се сгъва и засуква като мартеница. Така изработеното коланче се внася в църквата, за да се освети, а после жената, която иска да зачене, го завързва на кръста си и го носи в продължение на 40 дни. Вярва се, че през този период тя трябва да забременее. Обичаят вероятно има връзка с християнския култ към Честния пояс на Богородица, както и с някои фолклорни практики, при които жените се опасват за зачеване и леко раждане.

Според местното предание ритуалът е възникнал след едно двойно чудо, станало на този ден в Горни Воден: „В навечерието на празника бездетна жена сънувала, че на другата сутрин пред вратата на църквата ще я чака една непозната, която ще ѝ даде три макари. С тях тя трябвало да си направи коланче и да го носи, докато забременее. Същата нощ пък друга жена, чийто син бил безнадеждно болен от туберкулоза, също получила съновидение, според което трябвало да вземе от къщи три макари и да ги занесе пред вратата на черквата. На сутринта двете жени се срещнали и чудото станало – едната се сдобила с рожба, а другата получила изцеление за детето си.“

Безброй са чудесата, извършени от Богородица пред нейната чудотворна икона. Едно от тях е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III, преспала под купола на храма през 1934 г. и оздравяла от дълго мъчила я болест. В знак на благодарност Борис III дарява на храма мрамор, с който настилат пода. А също и златно енголпие – специален медальон, който носят само висшите духовници.

И до днес в Горни Воден се разказва за многобройни случаи, в които „Златната ябълка” е помогнала на бездетни жени да се сдобият с рожба. Много родители идват с подаръци, за да благодарят на Божията майка и кръщават тук децата си, родени с нейната чудотворна помощ.

Друг празник, свързан с горноводенската чудотворна икона, е Преполовение, наричан от местните жители „Руса сряда“. Той се чества на 25-тия ден след Великден – половината време до Петдесетница. На този ден след тържествено богослужение чудотворната икона на Св. Богородица се носи на ръце до манастира „Св. Кирик“, като всеки присъстващ се стреми известно време да я поноси, за да има здраве и успех в живота. В манастирският храм се отслужва молебен, след което всички сядат на обща трапеза и почивка. Следобед, около 15 часа, шествието с иконата поема обратния път и празникът завършва в горноводенската църква „Св. Богородица – Успение“.

Иконата „Златна ябълка“ често гостува в храмовете на различни градове из страната. И там вярващите я посрещат с благоговение и според обичая, я окичват с ябълки.

Източник: svetimesta.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.