Честит рожден ден на българската актриса Доротея Тончева!

Днес своят рожден ден празнува актрисата Доротея Тончева!

Доротея Тончева е родена на 15 август 1946 г. в с. Спасово, област Добрич, но от малка се премества да живее в Русе. Нейната баба участва в самодеен театър и я води навсякъде със себе си. Това кара малката Доротея да се влюби в театъра за цял живот.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Кръстьо Мирски през 1969 година. Но още като студентка Доротея Тончева е поканена във филма „С дъх на бадеми“ (1967), в който участват Стефан Данаилов, Невена Коканова и Георги Георгиев-Гец.

Работила е в Кюстендилския драматичен театър (1969), Театър „София“ (1971) и Сатиричния театър (1997-). От 1997 до 2007 г. Доротея Тончева е директор на Театър „София“.

Удостоявана е два пъти с наградата „Златна роза“ за най-добра женска роля в киното, с орден „Кирил и Методий“, а през 1980 г. е удостоена със званието Заслужил артист.

loading...

Награди и отличия:

Заслужил артист (1980).

Орден „Кирил и Методий“ – II степен (1975).

Наградата „Златна роза“ „за женска роля“ за ролята на (Александра) за филма „Бялата стая“ (Варна, 1968).

Наградата „Златна роза“ „за женска роля“ за ролята на (Катина) за филма „Черните ангели“ (Варна, 1970).

Наградата „за актьорско майсторство“ на САБ за спектакъла „Аз, питам“ (1986).

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!