Таен македонски революционен кръжок „Трайко Китанчев“

Тайният македонски революционен кръжок „Трайко Китанчев“ е българска младежка революционна организация, която съществува в Самоков от 1897 до 1900 година.

Кръжокът е основан в 1897 година от група ученици в Самоковското железарско училище. След шумната Винишка афера съществуващата в училището социалистическа група е трансформирана от Гоце Делчев в македонски революционен кръжок под силното влияние на ВМОРО. От първоначалните 36 членове на органзацията само трима са от Македония, а останалите от Свободна България. Сред по-видните членове са Петър Юруков, Владимир Попов, Душо Желев, Никола Дечев, Петър Самарджиев, Велко Миков, Велин Алайков, Делчо Коцев, Тимо Ангелов, Тодор Иванов, Марин Георгиев и Никола Жеков. По-късно към кръжока се присъединяват и ученици от Самоковския американски протестантски колеж като Никола Дочев, Крум Дочев и Добри Даскалов.

Кръжокът подпомага нелегалната дейност на ВМОРО – набира революционери, събира средства, пренася оръжие към Македония и укрива и подпомага четници на ВМОРО. След разкрития на властите в 1900 година всички членове на организацията са изключени от Железарското училище и стават активни дейци на ВМОРО във вътрешността като войводи и секретари на чети

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!