Анна Ламбрева – първата българка, обиколила света!

Една от първите българки, която е обиколила света, е Анна Ламбрева. Тя е родена на 22 февруари 1895 г. в Карлово.

Завършва основно образование в родния си град, гимназия в Пловдив със стипендия от фонд „Кирил Нектариев”. След това е учителка в с. Баня, с. Бойково, а по-късно в с. Дъбене, Карловско.

През 1922 г. постъпва в сестринското училище при американската болница „Адмирал Бристол” в Цариград. От 1925 г. е инструктор в медицинското училище при болницата „Червен кръст” в София.

През 1928 г. Анна Ламбрева заминава за Нова Зеландия, където в столицата Уелингтън се грижи за болна девойка. Сър Ж. М. Томсън, бивш министър на просвещението и професор по философия в Уелингтън, пише писмо до България за впечатлението си от първата българка в Нова Зеландия: „За мен беше удоволствие да се запозная с госпожица Анка Ламбрева от Карлово, девойка с образование, възпитание и високи идеали, факт, който ни накара да мислим тъй и за целия български народ. В родния ми град Дюнидин г-ца Ламбрева прекара по-голямата част от пребиваването си в страната. Тя изнася многобройни сказки, с които открива най-скритите гънки от сърцето на своя народ – копнеж и любов към свободата. Отпечатва серии статии на тема „България”, написани с красив, увлекателен език. С тях запознава с историята, културното развитие и всекидневния живот на българина жителите на града. България и дължи своята признателност.”

От 1932 г. Анка Ламбрева е в Иран (Персия). В Техеран работи като медицинска сестра в частна болница. Преподава немски, френски и английски език във вечерни училища. Владеела е девет езика.

loading...

Пътят, по който Анна Ламбрева е обиколила света, е: България, Турция, Сирия, Месопотамия, Ирак, Персия (Иран), Гърция, Египет, Индия, Цейлон, Австралия, Тасмания, Нова Зеландия, островите Таити, Фиджи, Самоа, Хаваи, Британска Колумбия, Канада, Съединените щати, Англия, Ирландия, Шотландия, Франция, Швейцария, Италия, Австрия ,Югославия и България.

Това околосветско пътуване и дава много материали, за да напише книгата „Царицата на южните морета”, отпечатана през 1939 г. Тя е посветена на тези, които след дълго боледуване за пръв път се радват на топлите слънчеви лъчи, на тези, обиколили цял свят, били в най-красивите кътчета на земята, но теглени от любовта към родината, пак се връщат, и най-вече на тези, които обичат България.

Вече 77-годишна Анна Ламбрева се завръща в родния си град Карлово.

Д-р Иван ВАСИЛЕВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.