С „Черен арап и хайдут Сидер“ Никола Козлев става родоначалник на българската национална поема

Никола Козлев е изявен възрожденски учител и книжовник – един от първите български стихотворци. Той се занимава и с революционна дейност – взима участие във въстанието на капитан дядо Никола, а след това и в създаването на комитетската мрежа в страната в края на 60-те и началото на 70-те години на ХІХ век

Бъдещият просветител и книжовник е роден в Лясковец през 1924 г., като още дванадесетгодишен остава сирак и за да се препитава отрано започва да работи.

Първоначално е пастир, а след това градинар и занаятчийски чирак. Впоследствие момчето последователно учи в родния си град, Елена, Пазарджик и Свищов. Най-важен обаче се оказва престоят му от 1848 до 1851 г. в Кишеневската духовна семинария, където за пръв път се докосва до руската литература.

През 1852 г. Никола Козлев се завръща в България и в продължение на четири години учителства в Лясковец, където въпреки съпротивата на местните чорбаджии провежда реформа в обучението на децата. Той отхвърля килийното обучение и въвежда звучната метода на преподаване.

loading...

През 1856 г. лясковският даскал взима дейно участие в подготовката на въстанието на капитан дядо Никола, като след неговия неуспешен край е принуден да емигрира в Бесарабия за да не бъда заловен от османските власти. Там той първоначално учителства в село Шикерли Китай – от 1858 до 1863 г., а след това в село Болбока-от 1863 до 1868 г.

По време на престоя си в Бесарабия Никола Козлев написва през 1866 г. двете си поеми „Бивол Голе и мечка стръвница“и „Черен арап и хайдут Сидер“. Впоследствие през 1868 г. те са публикувани от Цани Гинчев в третата книжка на редактираното от него списание „Общ труд“.

През 1869 г. Козлев се завръща в България и като сподвижник на Апостола на свободата Васил Левски взема дейно участие в създаването на революционната мрежа в страната. Турските власти обаче влизат в дирите му и той отново е принуден да бяга на север от Дунава.

Известно време работи като градинар в Турну Мъгуреле, а след това учителства в Бесарабия. Същевременно през 1873 г. превежда от руски на български език „Учебна книга за великия божи мир“.

След освобождението на България от турско робство той се завръща в родния си град, където отново се отдава на учителската професия, като последователно учителства в Лясковец, Плаково и Стражица.

Пенсионира се през 1881 г., като последните години от живота си прекарва в нищета и мизерия. Умира на 25 юли 1902 г., дълбоко разочарован от следосвобожденската действителност.

Лясковският книжовник оставя сравнително малко по обем литературно наследство, което обаче е интересно свидетелство за епохата, в която живее и твори. Той пише няколко елегии в духа на българската възрожденска литература, явяващи се в същото време отзвук на неговата лична житейска драма.

Най-значимите творби на Никола Козлев са двете негови поеми „Бивол Голе и мечка стръвница“ и „Черен арап и хайдут Сидер“, като втората творба му отрежда мястото на един от родоначалниците на българската национална поема. За нея Добри Чинтулов създава музика, а Добри Войников пише възторжени отзиви.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!