Спомен за ген.-полковник Симеон Симеонов, пионерът на нощните полети в родната авиация

Генерал-полковник Симеон Симеонов е роден на 9 април 1925 г. в казанлъшко село Шейново, свързало завинаги името си с победата на руските войски над армията на Вейсел паша в Освободителната война 1877-1878 г.

Любовта му към небето го отвежда в Школата за летци в Казанлък. На 2 април 1945 г. извършва първия си учебен полет със своя инструктор, фелдфебел Никола Краличев, родом от Карлово.

След слизане на малка височина, самолетът ДАР – 9 “Синигер” закача клоните на високо дърво в землището на неговото родно село Шейново. Машината се поврежда и пада на земята, където се разбива на парчета. Инструкторът, фелдфебел Краличев загива на място, а неговият курсант Симеон Симеонов оживява.

Тайно от своите родители, една година по-късно кандидатства и е приет в първия випуск на Военновъздушното училище, което завършва през 1947 г.

loading...

Симеон Симеонов започва службата си като млад летец в авиобазата край плевенското село Телиш. По-късно е преместен на в Горна Оряховица, където служи като инструктор-летец.

„Авиогарадоците“ (така на жаргон по времето на соца били наричаните жилищата за военните и техните семейства в района на авиобазите и казармите, б.р.) и летищата се сменят едно след друго като в калейдоскоп, а заедно с тях и звездичките по пагоните. Той е един от пионерите, летяли на първите реактивни изтребители в българската бойна авиация – съветските „Як-17” и „Як-23” и „МиГ-15”.

Особено място в живота му заема периода, през който е назначен за първи командир на 19-ти авиоизтребителен полк Граф Игнатиево. Тук става първият български пилот, полетял нощем на реактивен изтребител.

Невероятно еродирана личност, той става първият боен пилот – кандидат на военните науки. Завършва с отличен успех Военновъздушна академия и академията на Генералния щаб на Съветската армия “Маршал Климент Ворошилов” в Москва през 1959 г., след което е назначен за командир на авиодивизия. На 36 години вече е генерал-майор.

Симеон Симеонов връчва първите офицерски пагони на випускници от Висшето военновъздушно училище “Г. Бенковски”

Като командир на 10-ти смесен авиокорпус в Пловдив той набляга върху обучението на младите летци в условия, максимално близки до бойните и на усвояването на нови способи за водене на въздушния бой, като летенето в група, на пределно малки височини, в сложни метеорологични условия и взаимодействието във въздуха.

Заедно с генералите Захари Захариев и Август Кабакчиев, той има най-голям принос за изграждането на ПВО и ВВС. Със своята всеотдайност, като командир и летец се превръща в емблематична фигура на българската бойна авиация.

След преминаването в запаса на генерал полковник Захари Захариев той поема командването на войските на ПВО и ВВС. По това време е едва на 48 години.

И до днес в бойната авиацията се носят легенди и се споменават с възхищение безумно смелите постъпки генерал Симеон Симеонов, които отдавна са го превърнали в име легенда за българските авиатори.

Една от тях е навлизането му по погрешка в турското въздушно пространство след нощен полет, принудителното му кацане след прехващане от два турски изтребители на летището край Одрин и излитането му под носа на втурналите се да го заловят турски войници.

Спортист и ексцентрик до мозъка на костите, той е фанатично влюбен в небето и обича предизвикателствата. Приема ги, като тест за себедоказване, втурва се в борбата с тях с много хъс и търси смисъла на своя живот в преодоляването им.

В началото на 1975 г. ген.-полковник Симеон Симеонов заминава на специализация в Москва. Там получава жестоко главоболие, състоянието му рязко се влошава. Лекарите откриват тумор в мозъка. На 3 март 1975 г. го оперират, а след месец се прибира в България. Настанили го във военния санаториум в Хисаря, но лечението не върви добре.

Налага се втора операция. На 24 май известният хирург Ганчо Савов го оперира в София, но генералът не издържа операцията и почива, едва на 50-годишна възраст.

Посмъртно е награден с орден “Георги Димитров ” – най-високото държавно отличие по времето на социализма в Народна Република България. Името му отдавна е записано със златни букви в Пантеона на българската бойна авиация.

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!