Сопотчанинът, който на два пъти става кмет на София

Константин Батолов е един от видните български политически и държавни мъже на Царство България, който на два пъти е избиран за кмет на София. Той е дипломат, както и външен министър на страната ни в две последователни правителства.

Изявеният политик е роден в малкото подбалканско градче Сопот на 22 декември 1877 г., в разгара на Руско-турската освободителна война.

Първоначално момчето учи в родния си град, след което завършва гимназия в София. Когато се дипломира, заминава за Франция и се записва да следва право в Сорбоната.

След като приключва със следването си, се завръща в България и се включва активно в обществено-политическия живот на страната от началото на ХХ век.

loading...

В периода 1900-1908 г. се занимава с адвокатска практика в столицата. Именно по това време Батолов влиза в редовете на Демократическата партия и скоро се превръща в един от нейните водачи и лидери. Той е избиран няколкократно за депутат в Народното събрание – първоначално през 1908-1911 г. и след това в периода 1920-1927 г., като е народен представител в 14-то, 19-то и 21-то Обикновени народни събрания.

Константин Батолов на два пъти е кмет на София (през 1910-1911 г. и в периода 1920-1921 г.), като с дейността си допринася съществено за развитието на столицата като модерен европейски град.

През 1931 г. сопотският политик преминава на дипломатическа служба във Външно министерство и последователна е пълномощен министър във Франция, Испания и Белгия. Като посланик на страната ни в тези държави той работи активно за укрепване на двустранните отношения и за издигане авторитета на България.

След Деветнадесетомайския преврат през 1934 г. Батолов е извикан от чужбина и е назначен от премиера Кимон Георгиев за министър на външните рабити и изповеданията (от май 1934 г. до януари 1935 г.). В следващия кабинет, оглавяван от генерал Пенчо Златев, той запазва поста си на външен министър (от януари до април 1935 г.), а след това отново е изпратен като пълномощен министър на страната ни във Франция, където остава до края на живота си.

Междувременно, дълги години е председател на „Алианс Франсез“ в София, като на този пост допринася в значителна степен за укрепването и развитието на българо-френските отношения, както и за популяризирането на френската култура в страната ни.

Константин Батолов умира в Париж на 2 август 1938 г., на 61-годишна възраст, оставяйки с дейността си трайна диря в новата българска история.

Автор: Атанас Коев

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!