Славната българска победа в битката при Тревненския проход

Битката при Тревненския проход се провежда през пролетта на 1190 г. в планините около днешния град Трявна. Резултатът е българска победа, която подсигурява успехите, постигнати от началото на въстанието на Асен и Петър през 1185 г.

Ход на военните действия

През 1190 г. Исак II Ангел решил да заличи отново България от картата и предприел мащабен поход. Преминал през Стара Планина и се насочил към Търново. Двамата братя Асен и Петър разбрали, че не могат да се противопоставят на ромеите и напуснали града. Те отишли при куманите за помощ. Освен това изпратили в лагера на византийците дезертьор, който казал, че към града пристигат множество кумански отряди.

Тъй като не искал да се сражава с тях близо до Търново, императорът Исак II Ангел решил да се оттегли в Тракия. Докато армията му преминавала през Тревненския проход, попаднала в устроена от българите засада и била избита.

loading...

Битката при Тревненския проход била невероятна катастрофа за византийците. Българската армия пленила императорското съкровище, включително и златния шлем на византийските императори, короната и императорският кръст, които се смятали за най-ценните притежания на византийските управители. Тези трофеи по-късно станали гордостта на българската съкровищница и били носени около столицата Търново по време на официални церемонии.

През 1190 г. след битката при Тревненския проход, Петър предал реалната власт на брат си, като запазил титлата си, но се оттеглил в Преслав. Формално в страната се установило двуцарствие, но на практика цялата власт се съсредоточила в ръцете на по-малкия брат.

Източник: bghistory.50webs.comwikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.