Байрактарят Кара Колю Омарчалията

Много от песните, посветени на Индже, съдържат изрази от рода на “Индже на Колю думаше, Колю ле, байрактаре ле…” В народната памет Индже и Кара Кольо (“Кара Колю Омарчалията”) са се превърнали в двойка герои, което в определена степен се потвърждава и от други сведения. Изследователи като Горо Горов и Никола Ферманджиев на свой ред показват общата съдба на двамата легендарни хайдушки предводители.

Всъщност, ако се вярва на някои мотиви в народните песни и други сведения, Кара Кольо е организаторът на действията, главният съветник, нещо като “началник-щаб” на харизматичния Индже. Дали е така днес е трудно да преценим, но очевидно и в случая срещаме един от характерните за историята (както българската, така и световната) „тандеми“: Светите братя Кирил и Методий, царете Борис ІІ и Роман, Петър и Асен, Хаджи Димитър и Караджата, и т.н., и т.н. Този модел на героизация несъмнено е много продуктивен, особено когато се отнася за фолклора и народната или колективната памет.

Никола (Колю) е роден в с. Омарчево, Новозагорско, нейде през 50-60-те години на ХVІІІ в. Заради славата на Кара Колю селото, въпреки миролюбивият характер на жителите му, е наричано “хайдушко” и е будело интереса на Георги Раковски, Панайот Хитов и други видни българи от ХІХ в. Според преданията Кара Кольо става хайдутин на седемнадесет годишна възраст, още повече че баща му е бил помагач (ятак) на хайдутите от Странджа и Сакар. Скоро буйният младеж създава малка дружина, като се присъединява към хората на легендарния Вълчан войвода.

Деспотичният Вълчан и буйният Кольо не се оказват „психологически съвместими” – стига се до спор, при който войводата вдига оръжие срещу своя опонент! Обиденият Кара Кольо напуска дружината и със своите хора се съединява с четата на Индже. Според други предания и песни двамата са съратници още от кърджалийското време. Близките отношения предопределят общия им път през следващите години. С името на легендарния Кара Кольо се свързват извори, кладенци, един път между Странджа и Бакаджиците, както и т.нар. Хайдушки (Устремски) манастир “Св. Тройца” в планината Сакар.

loading...

Според преданията на празника на манастира ставали многолюдни събори, на които идвали хиляди хора… Кара Кольо е заедно с Индже в Молдова и най-вероятно загива заедно с него в битката на р. Прут през 1821 г.

Източник: voivodi.eu



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!