Световноизвестният проф. Георги Чапкънов и неговият голям принос за България!

Проф. Георги Чапкънов – Чапа е роден във Вълчи дол на 24 януари 1943 г. и е почетен гражданин на този град.

Творецът е от артистично семейство – майка му е била актриса, а баща му е бил самоук художник и иконописец. Завършва специалност „Скулптура” във ВИИИ „Николай Павлович” София. По-късно специализира в Париж. Негови произведения са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана, Националната художествена галерия, частни колекции и др.

Чапа е един от съавторите на Герба на Република България, одобрен от Народното събрание през 1997 г. Награден е с множество наши и международни награди, удостоен е с орден „Св. Св. Кирил и Методий” за заслуги в областта на културата и изкуството. Почетен гражданин е на Силистра и Свищов. Автор е на паметника на Света София, издигнат на Коледа през 2000г. и струващ над 200 000 $.

През 1981 г. при създаването на НДК своя принос дава и Чапа. Пластиката „Слънце” все още е разположена над централния вход на НДК.

През 2012 г. изработва и е поставена в София скулптура на Радой Ралин изваян в цял ръст, с разтворени длани с котка в краката. Радой Ралин и Чапа са били близки приятели.

loading...

Скулптурата на Георги Калоянчев – Калата в Бургас е също негово дело и изобразява актьора в естествен ръст, с костюм, с едната ръка на сърцето в знак на поклон пред публиката и свалена театрална маска в другата. Средствата за бронзовия паметник са събрани с дарителска кампания. „Калоянчев го боготворях. Велик беше. Имам късмет, че направих тази работа“ – казва на откриването проф. Чапкънов.

„Никога не съм правил нещо, което да не ми харесва – и това се вижда. Всяко нещо, което съм правил, е било посрещано на нож. Единственото изключение е паметникът на дарителите, който направих в Свищов.”

През 2015 г. в Русе е поставен изработен от проф. Чапкънов паметник на нобеловия лауреат Елиас Канети, роден и живял в Русе. На церемонията по откриването му на 110 – годишнината на Канети пристигат представители на австрийското и израелското посолство.

Последната му обемна творба е скулптура на братята Георги и Богдан Прошек. Тя е поставена на мястото, където преди 133 г. е била построена „Пивоварница Братя Прошекови”, сега площад „Братя Прошек”, срещу входа на БНТ. Малцина от българите знаят какво точно са сторили Прошек за България. Построили са железницата от София до Варна, пристанището на Варна, Лъвов мост, Орлов мост – казва автора.

Запитан кои са повече, реализираните проекти или неосъществените, проф. Чапкънов отговаря –„Най-много наполовина. Много, много, много нереализирани. Не искам да си спомням за тях изобщо, затова казвам така. Най-обидното в цялата работа е, че за моето родно място Вълчи дол трябваше да направя една статуя. Градът имаше много готина кметица, чудесна, разумна. Тя дойде в ателието, разговаряхме, направих проекта. Но докато стане реализацията, тя изгуби изборите и край. Изведнъж се оказа, че нямало пари да се оправят улиците, камо ли за символ на града.”

Източник: provaton.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.