Родопски легенди: Смъртта на Енихан баба

​Енихан баба или Йени хан баба, в превод от турски език, значещо „Новия господар баща“ е името на известния като „Покорителя на Родопите“ турчин.

Днес обаче единствено народната памет съхранява спомена за него, тъй като в историческите извори не съществуват категорични сведения за неговото някогашно съществуване.

Въпреки това, и до днес в Родопите ще чуете легенди за смъртта на Енихан баба, тъй като именно там, на връх Свобода се смята, че е и гробът му.

Една от легендите разказва, че Енихан баба нахлул заедно със своите двама братя в Родопите и разрушил няколко села. Злодеянията им обаче не били подминати от Защитника на Родопите – Момчил войвода и несломимите родопчани.

Тримата братя били обезглавени на близкия връх, а главите им се търкулнали към дерето. Според преданието, след като били обезгалвени труповете на нашествениците се изправили, затичали се след главите си и ги взели под мишница, след което ги занесли там, където днес са гробовете им.

loading...

Другото предание за смъртта на митичния герой Енихан баба отново се свързва с едно от безмилостните му нашествия в родопските села и по-конкретно село Иноглово.

Според легендата един от жителите на селото – Ангел се преоблякъл като турчин, влезнал в шатрата на Енихан баба и го заклал с овчарския си каракулак.

След като узнали за смъртта на предводителя си подчинените на Енихан баба догонили убиеца му Ангел и го убили в местността, носеща днес името Ангелова каба.

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!