Първото новобългарско светско училище в България

Благодарение на високото национално самосъзнание на живеещия в Одеса Васил Априлов по негов почин и парична помощ се полагат основите на първото новобългарско светско училище в България (първото габровско училище). Със своя приятел Николай Палаузов той изготвя през 1832 г. тефтер – кондика, в която се записва, че всяка година двамата ще дават по 2000 турски гроша от собственото си имущество за бъдещото Габровско училище. Призовават и габровци, и с подписка започва събирането на средства.

На 21.ІІІ.1833 г. е положен основният камък на училището, а в края на есента сградата е готова. Намерен е и подходящ учител – йеромонахът от Рилския манастир Неофит Рилски.

На 2.І.1835 г. след тържествен молебен Неофит Рилски открива новото школо. По образец на Габровското училище се откриват училища в Копривщица, Панагюрище, Казанлък, София, Калофер, Котел.

През 1840 г. е създадена първата училищна библиотека в България с дарените от Априлов и Палаузов книги. Васил Априлов издейства първите 4 императорски стипендии за обучение на български младежи в Русия.

loading...

На 10.ІV.1847 г. Васил Априлов завещава състоянието си на Габровското училище с препоръката то да се превърне в „училище за висока наука”.

На 18.ІV.1851 г. е положен основният камък на ново училищно здание.

През 1857 г. Априловият стипендиант Тодор Бурмов реформира учебните програми и прави училището класно.

През 1867 г. учителят Йосиф Ковачев въвежда тук за първи път „звучния метод” на обучение.

През 1872 г. училището става първата в българските земи гимназия – Главно мъжко класно училище. Тук е открит и първият кабинет по физика.

През 1875 г. завършва първият гимназиален випуск.

На 29.VІ.1877 г. директорът на гимназията Райчо Каролев приветства руските войски в Габрово. По време на Руско-турската освободителна война в гимназиалната сграда габровци обзавеждат военна болница с 250 легла.

През 1883 г. в гимназията е открит първият училищен музей у нас и първата музейна експозиция в Габрово.

На 2.Х.1897 г. по повод 50 години от смъртта на Васил Априлов костите му са пренесени от Галац в Габрово и са погребани в двора на гимназията.

От 1916 г. гимназията става смесена.

На 1.ХІ.1935 г. по повод 100 години от основаването на Габровското училище пред сградата е открит паметник на Васил Априлов.

С решение на Министерския съвет от 1973 г. в историческата сграда на Априловската гимназия е уреден Национален музей на образованието.

На 21.ІV.1981 г. е открита новата гимназиална сграда в кв. „Радичевец”, а през 1984 г. се провежда национален конкурс за проектиране на ново Априловско училище, свързано с историческата сграда в центъра на Габрово.

На 25.І.1988 г. Министерството на образованието и науката утвърждава новия статут на Априловската гимназия, с който тя става национална.

През 1998 г. училището се връща в обновената си града в центъра на Габрово, а от 2012 г. учениците и учителите в Националната Априловска гимназия се радват на нова, просторна, с модерно обзаведени кабинети сграда.

Лиляна МЕТЕВА, Габрово

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!