Преди 82 години на този ден умира българският революционер Наум Руков

Наум Руков (Рука) е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Наум Руков е роден на 20 юли 1847 година в Косинец, тогава в Османската империя. Неговият брат Ламбро Руков е убит като четник на Васил Чекаларов по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Неговият племенник Христо Руков също е дългогодишен член на ВМОРО.

Наум Руков участва в гръцкото освободително движение от втората половина на XX век. Участва в Руско-турската война в 1877 – 1878 година.

С чета действа в Кресненско-Разложкото въстание. Участва в Тесалийското въстание в 1878 г. и сраженията при Макриница, Каралар и Секлиза под началството на Димитриос Суцос и Димитриос Тертипис, а при Дървени пленява отделение от 60 турски войници и знамето им.

loading...

Заедно със Стефан Николов, Димитър Илиев Далиб, Яначко Василев и други се завръщат в Костурско и следващите години водят сражения при Смърдеш и Прекопана.

От 1880 до 1902 година Наум Руков живее в Атина, където забогатява. Участва в доброволческата чета на Коста Паница през Сръбско-българската война от 1885 година и за службата си е награден със сребърен медал.

От Атина като член на ВМОРО организира изпращането на оръжие в Македония.

След разкрития на гръцките власти е затворен. Бяга с кораб в България, където отваря гостилница. В 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

От съпругата си Търпена има четири деца – Александър, Вангел, Петър и Мария.

Наум Руков умира в София на 31 юли 1937 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!