Предание за пещерата на Св. Иван Рилски

Св. Иван Рилски Чудотворец е български духовник – най-известният български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ. Светецът е роден 876 година в село Скрино и умира 946 година.

Югозападно от селото, на около половин километър от Руенския манастир,  се намира пещерата, в която според преданията светеца е живял по време на своето монашество, преди да замине към Рила и по-късно да основе  Рилския манастир.

След като приел монашеството в родното си село Скрино и бил изгонен от тамошните хора, светецът обикалял манастирите и пустите места край р.Струма и около Витоша.

Поверието разказва,че най-напред Св. Иван Рилски се спрял в пролома на Струма, в тази пещера. Пустинникът обаче бил смятан за магьосник и пропъден от Гърбинската пещера,както направили по-рано и скринчани.

loading...

Самата пещера представлява скална ниша с максимална ширина 11,60 м.Точно срещу входа ѝ е поставен кръст,изработен от светъл бигор,а в стената зад него,в естествени дълбоки ниши,има икони на Св.Иван Рилски,там се палят и свещи.

В наклонената част на пещерата са открити рисунки и надпис.Рисунките представляват изображения на три животонски фигури,наподобаващи на коне. Надписът не може да бъде разчетен изцяло.

Според едно тълкуване той гласи: „Свети Отче моли ся“,а според друго – „Отче Йоане, помози и спаси“.Надписът е датиран от XIII-XV в.,но е възможно да е и по-ранен.

По северната стена на нишата се стича вода,събирана в кладенче. Водата се счита за лековита.

Някога,на празника на Св.Иван Рилски (19 октомври) тук се е правила служба с курбан.

Днес до пещерата се правят поклоннически туристически походи.

Източник: svetimesta.composeti.guide-bulgaria.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!